čtvrtek 9. března 2017

The Greatest Wealth is Health

Dnešní hodina Leading Family Firms začala pizzou zdarma pro všechny, což bylo úžasné a za což Dejva miluju, ale potom mě naprosto dostala. Každou hodinu bereme nějaký "case" tedy příklad z praxe, který se stal. Přečteme si úvodní informace a potom diskutujeme o tom, co bychom v dané situaci udělali. Dnes jsme dostali dvě A4 s úvodními informacemi.

Šlo o rodinnou firmu z Toronta s 45 letou tradicí. Zakladatel, kterému je nyní 84 let, prodal svou firmu svému synovi, kterému je nyní 50. Kvůli nějakým mě neznámým daňovým důvodům (nemám úplně v malíčku daně v Kanadě) bylo výhodné, aby všechny akcie firmy byly napsány na manželku tohoto syna - vlastníkem firmy je tedy manželka.

Tenhle syn má další dva syny, jednomu je 18 a druhému 17, a jednou by jim business rád předal. A ačkoli je manželka vlastníkem firmy, nikdy se nijak neúčastnila žádných firemních operací a v podstatě nemá vůbec přehled, o co jde.

Firmě se daří dost dobře a nemá žádné dluhy.

Kromě syna má zakladatel firmy (ten 84 letý) se svou ženou také tři dcery.
Nejstarší dcera žije v San Diegu se čtyřmi dětmi. Kdysi pracovala v rodinné firmě během studií.
Prostřední dcera žije v Torontu, je to svobodná matka tříletého syna a pracuje na finančních trzích. Má právnické vzdělání a také MBA. Jakožto jediná s žádoucím vzděláním figuruje jako "back up signing (podpisový) officer (úředník)" rodinné firmy pro případ, že by se něco stalo.
Nejmladší sestra je svobodná, bezdětná a žije ve Vancouveru.

Tohle všechno bylo ještě v pohodě. Potom nám Dave řekl, že prostřední dcera je Susan, ta Susan, která nám dělala před pár týdny přednášku na téma Wealth Management. Ta Susan, která se mě ptala na Československo. A zbytek "case" byl ve formě videa, ze kterého k nám promlouvala Susan. Tzn. bylo to mnohem osobnější, než všechny ostatní případy.


Není to hezkej příběh, tak kdyžtak můžete přestat číst tady.
Začalo to tím, že Susan někdy v roce 2010 volala její sestra z Vancouveru s tím, že jejich bratr - CEO (výkonný ředitel) té rodinné firmy je v nemocnici - někde v Torontu, ale nevěděla v jaké. Susan zrovna dávala spát svého tříletého synka. Rodiče - zakladatel 84 let a jeho žena - byli zrovna na okružní plavbě po Karibiku. Susan byla jediná z nukleární rodiny, kdo byl poblíž, proto obvolala nemocnice a jela za svým bratrem. V nemocnici zjistila, že bratrova manželka je doma, nezvládla to a vzala si prášek na spaní (wtf??? kdyby to byl můj manžel tak brečím v nemocnici na židli). Taky zjistila, že bratr musí podstoupit operaci mozku kvůli nádoru. Stalo se to uprostřed pracovního týdne, proto na Susan bylo, aby zajistila chod firmy - i přestože ve firmě nikdy nepracovala.


V bratrově blackberry a notebooku zjistila např. že má rozjednané obchody v Saudské Arábii - jenže ona, jakožto žena, nemůže dělat obchody se Saudskou Arábií, jelikož tam neuznávají ženu jako někoho, kdo by obchody dělat mohl.

Pak říkala, že jim doktoři po operaci řekli tři věci. (1) pacient sedmihodinovou operaci přežil (což prý byl velký úspěch) a (2) podařilo se odstranit 98 % tumoru. A pak se prý odmlčeli a dali jim prostor to vstřebat a tak nějak dospět k informaci číslo 3 - ty dvě procenta tam pořád jsou a proto je brzká smrt nevyhnutelná, jen neví, jak rychle přijde.

Měli jsme odpovídat na otázky, co říct zaměstnancům, co říct obchodním partnerům atd. A tady přichází jedna z těch nejvíc zničujících věcí. Přihlásila se holka za mnou, jmenuje se Holly. A Holly říká, že něco takového se stalo v její rodině. A i když se snažila, tak tuhle větu nedokázala říct pevným hlasem (omlouvala se za to a Dave jí říká "its okay kido" a mě se chtělo hrozně brečet) a pak pokračovala s odpovědí na otázku - co říct zaměstnancům - a velmi roztřeseným hlasem říkala, že bychom jim měli říct plnou pravdu, že to pochopí a vlastně u toho skoro plakala. Pak odpovídala ještě na další otázky, ale to už, k mému údivu, mluvila skoro úplně vyrovnaně.

Bratr se po necelém týdnu vrátil do práce, ale všichni věděli, že tam moc dlouho nevydrží, proto vše připravovali na to, aby výkonnou ředitelkou byla po jeho smrti Susan.

Ale.

Susan. Bulka v prsu. Rakovina. Chemoterapie. Zvracení. Prsa pryč. 

Otázka na nás - co s businessem dělat teď? "Povolat" sestry ze San Diega a Vancouveru? Nebo to prodat? Synové jsou příliš mladí na to, aby to mohli převzít. Vlastníkem firmy je sice manželka, ale ta nemá páru, o co jde. A měli jsme diskutovat po skupinách. Ale já jsem byla příliš zasáhnuta na to, abych něco mohla říkat. Mráz mi jezdil po zádech, po rukou i po hlavě. 

Nakonec se rozhodli firmu prodat - nějaké další rodinné firmě - takže zachovat ty firemní hodnoty, žádné nadnárodní korporace. A přišlo na řadu několikaměsíční vyjednávání, které řídil Susanin bratr, stále jako výkonný ředitel společnosti. Susan se vyjednávání účastnila také, i přestože v té době absolvovala chemoterapie. Chtěla totiž dávat "pozor" na svého bratra - jehož mozek "ustupoval" - prostě o něj postupem času přicházel. Nakonec to prodali pod cenou, ale se zárukou toho, že o jejich zaměstnance bude minimálně po dobu tří let postaráno - a tomu chlapíkovi, bratrovi, samozřejmě moc nešlo o peníze - protože těch bude mít jeho rodina po jeho smrti dost, vzhledem k "key person insurance" - životní pojištění klíčové osoby ve firmě, které by měla mít klíčová osoba v každé firmě. 

Na konci hodiny nám Dave řekl, že Susan nechce, abychom to chápali jako smutný příběh. Pro ni to bylo impsulsem k tomu, aby nechala své práce v TD Bank a začala pracovat jako poradce rodinným firmám.

Taky nám Dave řekl, ať poděkujeme Holly, že s námi sdílela ne úplně jednoduché skutečnosti, tak jsme jí zatleskali, a Dave pokračoval s tím, že za starých časů by ji byl býval objal, ale že to je teďka nezákonné.

Co z toho plyne?
- pokud nejde o zdraví, jde o hovno
- jsem ráda, že mám svoje prsa
- the greatest wealth is health (největší bohatství je zdraví)

1 komentář:

  1. Achjo, musela jsem zamáčknout slzicku. To si taky často rikam když mi je na nic nebo mám kvůli něčeho blbou náladu, že když jsme všichni zdraví tak se vlastně nic hrozného neděje.

    OdpovědětVymazat