sobota 4. března 2017

Co se děje v LONDÝNĚ?

Dva nové předměty (1) Advanced Presentation Skills (pokročilé prezentační dovednosti) a (2) Leadership: A Habit of Mind (lídršip - nastavení mysli). Profesor Denis Shackel pochází z Nového Zélandu, kde málem zahynul na nějaké hoře v mínus 35 stupních. Zvládl to ale, a pak pro něj přiletěla helikoptéra. Napsal o tom knihu, kterou nás "donutil" si koupit:-D resp. je to literatura k těm dvěma předmětům, stála 20 dolarů. Normální casebooky / učebnice do těchto předmětů nejsou. Takže je to ještě extrémně výhodné, protože za 3 casebooky, které mám do ostatních předmětů, budu platit na konci března dohromady asi 450 dolarů. Zpátky k té knize - donutil nás si ji koupit, ale řekl nám, ať ji ještě nečteme, že nám chce z toho povyprávět jednu věc v pondělí, tak ať to začneme číst až potom. Je to už starší pán, má sněhobílé vlasy. Napište si do google obrázků Denis Shackel a ukáže se vám. Ale energie a elánu má opravdu mnoho. Jeho hodiny jsou ty nejživější hodiny, které jsem kdy zažila, dokonale pracuje s hlasem - jakože někdy vyloženě zařve, aby nám nedal možnost pospávat. Kope do stolu, bije se dlaní do čela a do prsou:-D Celou hodinu (tři hodiny dlouhá) se bojím, že mě vyvolá k tabuli - protože tohle on prostě dělá - jen tak si někoho vytáhne, dá mu téma a mluv. Ale říkal, že je to dobře, že z něj máme motýly v břichu. Jeho novozélandský přízvuk mi dělá trošku problémy, ale snad se to zlepší.
Řeč "Mám sen" se nakonec odehrávala po skupinkách šesti lidí. Nahrávali jsme to na kameru, aby se na to Denis mohl přes týden podívat a dát nám příští hodinu feedback, a navzájem jsme si psali feedbacky na papíry. Moje řeč začínala "I have a dream to make a lot of money.", ale není to tak povrchní, jak by se mohlo zdát. Jeden ze spolužáků mi napsal do hodnotícího archu "Liked how you started off saying something shallow, but ended talking very deap." ("líbilo se mi, jak jsi začla s něčím povrchním, ale nakonec jsi mluvila velmi hluboce") 

Denise Shackela mám v pondělí 6-9 večer a v úterý 6-9 večer.

Pak mám každý týden 4 hodiny s Davem Simpsonem, kterého mám moc ráda. Ve čtvrtek nás v rámci předmětu Leading Family Firms pozval na akci, kterou sám organizuje a která se koná již několik let - nějaké setkání rodinných firem z Ontaria, vždy s nějakým hostem, jehož firma je známá po celé Kanadě - nějaká fakt významná firma. Jednou tím hostem byl McCain. Znáte hranolky McCain, ne?

Akce se konala v hotelu Hilton a součástí byl snídaňový bufet. Byla jsem docela překvapena z toho, co snídají Kanaďané. Já jsem si dala ovoce - ananas, melouny a pomeranč, a pak jsem chtěla nějaký jogurt nebo musli nebo tak něco - ale nebylo. Protože všichni Kanaďané snídají - vajíčka, párečky, slaninu, smažené bramborové kostičky a obrovskou louži KEČUPU. Kečup ke snídani. Panebože. Nějaká holka říkala "ježiši to je tak těžké do sebe něco nacpat takhle brzo ráno" zatímco já jsem hltala jako blázen (ale snažila jsem se vypadat, jakože nehltám:-D), protože jsem byla vzhůru už hodinu a půl a hodinu a půl ráno bez jídla je pro mě fakt moc. Nechápu lidi, co nesnídají! A jestli ty, co to čteš, nesnídáš, tak se neuraž, ale je to prostě příšerně divné, snídaně je všechno.


Za dva týdny jede Dave odpočívat a hrát golf na Floridu, proto nám odpadnou hodiny - ale budeme si je nahrazovat dvouhodinovkami příští týden. V pondělí v Entrepreneurial Finance a ve čtvrtek v Leading Family Firms Dave koupí pizzu pro všechny! A úplně poslední hodina semestru bude taky dvouhodinovka a taky s pizzou, jupí! Dave si jídlem našel cestu do mého srdce - bude mi chybět a budu na něj s láskou vzpomínat.

Třetí a poslední chlapík, který mě učí, se jmenuje Michael Sider. S tím mám hodinu ve středu 6-9 večer. Na tuto hodinu jsme si měli přečíst Shakespearovu hru Julius Caesar. V hodině nám pouštěl film na motivy této hry, zastavovali jsme to a komentovali. Říkal, že rétorika je aktem přesvědčování. A Shakespear říká, že kdo nezná rétoriku, stane se obětí rétoriky. Jako třeba Brutus, který byl vlastně ctihodný muž, ale nechal se svést na zcestí rétorikou Cassia (přemluvit k vraždě Caesara). Taky říkal,  že stejné rétorické prvky, jaké použil Cassius k přesvědčení Bruta, používal Donald Trump ve své kampani, aby přesvědčil Amíky, aby nevolili Hillary. Anebo když George W Bush v Kongresu usiloval o souhlas s invazí do Iráku, tak používal stejné rétorické prvky, jako Marcus Antonius po Caesarově smrti snažíc se dostat Římany na svou stranu. Ještě to budeme více rozvíjet příští týden, docela se těším. Michael Sider je vlastně Amík / Kanaďan, takže je do těch trumpovskejch věcí dost zapálenej.

Musíme se to naučit, tu rétoriku, abychom se nenechali jednoduše ovlivnit velkými řečmi, říkal Michael. K Trumpovi ještě říkal, že to sice vypadá, že je to nahouby řečník, ale že naopak moc dobře ví, co dělá, a má to geniálně promyšlené.

Ale co je nejdůležitější - Michael nás pozval na přespříští pátek na večeři k sobě domů :-D prý musíme poznat jeho ženu! Doufám, že můj manžel mě bude taky takhle pyšně ukazovat.

Ve středu bylo 15 stupňů a v pátek sněhová vánice. Chudák moje imunita, dostává zabrat.

Z čeho jsem měla tento týden největší radost? Posunula jsem si letenku domů o dva týdny blíž!!!!! Jupís!!! Dnes to je 9 týdnů, co jsem tady a zbývá 6 týdnů do odletu zpátky domů. Takže už jsem krásně za polovinou, mám z toho radost:-D Ještě musím pochytat nějaká moudra od těch pánů, co mě učí, úspěšně dokončit všechny předměty, ochutnat nějaké místní specialitky, navštívit konečně Toronto, rozmyslet se, jestli zajdu na Bon Joviho a pak hurá domů!

A druhá největší radost? Zašla jsem na mininákupek, jehož motto nebylo "tak levně, jak jen to jde"  (jako všechny mé předchozí nákupy) nýbrž "po čem bajdy srdce touží". Byl to sice jen opravdu malý nákup v malém obchodě, který je na kampuse, ale:
- po více než dvou měsících jsem si koupila salátovou okurku (jo, takové věci mi tady dělají radost:-D)
- pytel jablek - za celou dobu v Kanadě jsem měla 2 jablka, protože je to exspensif
- tak úžasně dobré granoly!!!!!!!!!!



Mňááááááááááááááám!

2 komentáře:

  1. Tak jsem guglila tvého profesora a zjistila, že lidi co si ho gugli tak hledají i "Denis shackel house", tak jsem se taky podívala a teda žije v luxusním domě :-D

    OdpovědětVymazat