sobota 28. ledna 2017

Niagara Falls

Včera večer jsem byla u Fanny Le Pogam. Fanny Le Pogam slavila narozeniny. Bylo tam asi 20 Kanaďanů a 12 Francouzů a já. Fanny je z Grenoblu a má bratra. Ona studuje business někde kousek od Paříže a její bratr engineering v Nice, takže se vidí jen o prázdninách. No a vtípek je v tom, že jsou teď oba dva na výměnném pobytě tady v Londýně a bydlí v jednom domě!

Domů jsem došla chvíli po půlnoci a v noci jsem nemohla pořádně spát - noční můry o tom, jak zaspím výlet na Niagáry. Anebo mě v bříšku tlačily čipsy s příchutí poutine, brownie koláč, kterým jsem je zajídala a hruškové cidery?

Vstala jsem ještě před budíčkem, dala si sprchu a pak zoufale hledala hřeben - dokonce i v lednici a v mikrovlnce. Nenašla jsem. V 9:00 byl odjezd od Alumni Hall, což mám asi 10 minut pěšky.

Cesta na Niagáry trvá asi dvě a půl hodiny. Skoro celou jsem ji prospala. První jsme měli namířeno do města Niagara-On-The-Lake. Měli jsme hodinu a půl na fotečky a obídek. Skoro celou dobu jsme se věnovali tomu obídku.



Ten se odehrával v takové typicky kanadsko-americké rodinné jídelně. Kousek od nás měla jedna paní obrovské lívance se slaninou a javorovým sirupem - to nutně potřebuju vyzkoušet. 


To na fotce je mimochodem Fanny, hlavní hrdinka ze začátku článku. Ta druhá dívka, která jde vidět spíše jen v odraze, je Marie-Sophie, která je tady taky na výměnném pobytě. Zvláštností ale je, že má kanadský pas (kanadské občanství), protože se narodila svým rodičům Němcům v Torontu, když tady její otec pracoval, a do Německa se přestěhovali, až když jí byly dva roky. 

Po obědě jsme se vydali k jezeru Ontario.





A pak už zpátky do busu a směr vodopády. Cestou jsme ještě měli jednu foto přestávku - Niagara Whirlpool - ano, v létě (se sluníčkem) je to mnohem hezčí, ale tak co se dá dělat! Třeba se tam ještě vydám na jaře. Bylo nám taky řečeno, že v zimě je zde méně vody - i na Niagárách - že se používá na výrobu energie - že v létě to tolik nedělají právě kvůli turistům, kterých v zimě tolik není.


A pak už Niagáry. Jedna holka z Francie říkala, že si představovala, že půjdeme lesem k těm vodopádům - že to bude samá příroda. Já to nečekala, protože jsem si dopředu přečetla, jaká je realita - na kanadské i americké straně stojí obrovská kasína, všude jsou nejrůznější "zábavné" podniky a obrovské ošklivé hotely, ale co se dá dělat, jsou v tom prostě peníze! Z dálky to bylo takové nic moc. První jsme viděli americké vodopády - viz fotka.


Které teda nejsou nicmoc haha - aspoň teďka v takové šedé zimě. A pak jsme se pomalu přesouvali k těm kanadským. Cestou jsme požádali jednu asijskou paní, aby nás vyfotila s vodopádama.


Kromě toho, že spím, je z fotky jasně patrné, že paní asi úplně nepochopila, co po ní chceme...
Nahoře zleva - Marie-Sophie (kanadská Němka), Floriane (Francie), Maxime (Francie).
Dole zleva - Pierrick a Fanny - sourozenci z Francie, spící princezna Bajda a Hind z Francie.
Mám aji nespící fotku, ale to už by nebylo tak zábavné.


Tady už jdou trošku vidět ty kanadské, které mě pořádně nadchly až z bezprostřední blízkosti. Pořád jsem fotila na střídačku mobilem a foťákem a mrzly mi prstíčky, už se nemůžu dočkat příštího víkendu v Montrealu v mínus dvacce!



Ty masy neustále padající vody mi přišly velmi majestátní. Chvíli po tom, co jsem natočila videjka, jak voda padá, se můj mobil opět rozhodl, že v takové zimě fungovat nebude a vypnul se.


Šli jsme dovnitř do nějaké budovy s turistickými obchůdky se trochu zahřát a nakonec jsme skončili v Tim Hortons.


Koupila jsem si kotel zeleného čaje a dva pytlíčky plné dobrot. V jednom jsem měla donut s javorovou polevou a v druhém tři timbits s medovou polevou. Dostatek cukru po zbytek života! Kecám, jen tak po zbytek víkendu.


Na závěr ještě jedna fotka Skylon Tower - z té jde prý za jasného počasí vidět přes celé Ontario jezero až do Toronta. 


Nevím, co je na tom pravdy, já tam nebyla - protože počasí nic moc (moje báseň - it's a pity that the weather was so shitty) a navíc deset dolarů! 

Dobře jsem udělala, že jsem trochu ušetřila, protože naše další zastávka byla velký Outlet obchoďák, upsss! Ale moc jsem to nepřeháněla (nebo jo?) koupila jsem si pro sebe jen dvě věci - tričko GAP za 9 doláčů a kalhoty Levi's, které by v Česku vyšly o 1200 korun dráž! To prostě musíš koupit, to by byl jinak zločin je tam nechat! Navíc když jsi v nich tak pěkná! Tak se na mě nezlobte. Navíc jsem si schválně vzala s sebou do Kanady jen divné kalhoty, abych si mohla koupit nové. Konec obhajoby. Zase nasadím přísný šetřící mód.

Když jsem došla zpátky "domů", byla jsem k smrti unavená, ale rozhodla jsem se, že před spaním ještě sepíšu tohle, abych udělala radost svým věrným čtenářům.
V koupelně jsem objevila svůj hřeben - hned u umyvadla - můj spolubydlící ho měl zřejmě přes noc v pokoji. Raději se neptám.

5 komentářů:

  1. Já jíst tu jejich běžnou stravu, tak přiberu za měsíc 5kg. :)

    Možná, že člověk stojící u těch vodopádů, který žije v jinak klidné oblasti, tam může pocítit i to, co už obecně asi dávno ztratil a tím je respekt z matky přírody. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. S obojím. Taky že jsou tady výrazně objemnější lidé :-)

      Vymazat
  2. Už se těším až nám uděláš nějakou kanadskou ňamku! :D Třeba lívance se slaninou a javorovým sirupem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D dobře Terez! Místní speciality jsou mac and cheese, mac and cheese v sendviči, mac and cheese smažené koule :D dále - poutine - hranolky s omáčkou (masovou takovou tou hustou hnědou) a sýrovými kousky, všemožné hamburgery, do některých dávají čipsy, v jiných je nacpané poutine, poutine s čímkoli dalším - uzené maso, chorizo, kuře, slanina, cibule, párek, hovězí maso, houby,... koukni na ukázku :D - https://irs3.4sqi.net/img/general/width960/hWz1J5acMtlYxKqipAra9Za11bR3_l9VYBA7WPmRP-s.jpg
      Dále - SLANINA ve všem a ke všemu. Donuty a další velmi sladké koblížky, které jsou ještě přelité nejrůznějšími velmi sladkými polevami jako například javorovou, medovou, double chocolate nebo triple chocolate. A taky tady milujou kečup, kečup ke všemu.
      Uf. Takže tohle všechno si uděláme až přijedu jo?:D

      Vymazat
    2. Rozhodně :D Všechno zkusíme :D jen začneme trochu zlehka, třeba těma lívancema s javorovým sirupem a slaninou, což? A ten obrázek... Jen to vidím a cítím svůj žaludek jak se obrací a žlučník který brečí že tolik tuku prostě nemůže "rozložit":D

      Vymazat